Den färdiga lådan
Det låter inte bra?

 

Det är inte alltid de nybyggda högtalarna låter som man tänkt sig...
På denna sida: •

Det låter inte bra

För det första; spela in högtalarna innan du gör en bedömning av vad du just byggt. De rörliga delarna måste mjukas upp för att fungera som tänkt. Men det är ju inte alltid det fungerar som tänkt bara för att man spelat in högtalarna. Här kommer därför en del tips på hur man botar de problem som förekommer mest.

Distorsion

Det finns många typer av distorsion, och gemensamt för alla typer är att de förvränger originalljudet på ett eller annat vis. När uppstår distorsionen? Vid fullt utslag på volymratten? Då är det nog inget fel att tala om, eftersom man nästan alltid kan överträda stärkarens kapacitet, just genom att vrida på för mycket. Vanligaste felet till trasiga högtalare är att man spelat för högt med en svag stärkare. Stärkaren "klipper" signalen, och ut kommer distorsion. Detta drabbar delningsfiltret, som inte kan sortera distorsionen, utan skickar fel signaler till de ömtåligaste elementen; mellanregistret och diskanten, som då också kan brinna upp.

Konen bottnar

Kan ha många orsaker. Börja med att ställa förstärkarens tonkontroller rakt upp (+-0). Låter det inte bra i detta läge är det i regel fel på högtalarna, inte på förstärkaren. För att nå den balans man eftersträvat med tonkontrollerna, får man istället ge sig in och dämpa valda element för att nå rätt. Om konen bottnar av andra orsaker kan det vara idé att kontrollera själva lådan. Överdimensionerad låda eller felavstämt rör kan ge dessa effekter. Detsamma gäller om lådan är otät.

Diskanten är vass och otrevlig

Ja, det kan den bli om den inte är matchad med de övriga elementen i högtalaren. Lösning: dämpa elementet. Andra orsaker kan vara att filtret är felkonstruerat.

Blåsljud/resonanser i porten

Lösning: öka portdiameter, flytta placering av porten.

Förstärkaren slår ifrån

Flera tänkbara orsaker. Delningsfiltret kan vara felkonstruerat eller fel kopplat. Lasta aldrig ner mer än till 4 ohm. Gör en noga avräkning om du använder flera element inom samma frekvensområde. Kolla också så kablar inte kortsluter.


Till sidans topp Till förstasidan med ramar E-post