Hemmabio
Möblering

 

Det finns rätt sätt att möblera på, och det finns fel sätt. Du bör välja det förstnämnda.

Möblering av främre högtalare

När det kommer till möblering av alla dessa främre högtalare, finns det lite olika sätt att välja på. Det finns sätt som är fel, och det finns sätt som är rätt. Vilken av de rätta sätten du väljer att använda är naturligtvis upp till dig. Det viktiga är ju att du hittar en möblering som passar dig och dina högtalare. Nedan ser du lite bilder på två sätt som är rätt, samt ett sätt som är fel.

Centerhögtalaren placerad under TV:n

Här står TV:n på en hög bänk, vilket gör att centerhögtalaren kan placeras under TV:n, och samtidigt vara i öronhöjd när du sitter i soffan. Det viktiga här är att sidohögtalarna når upp i samma höjd. Se till att diskanten i sidohögtalarna är i linje med diskanten i centerhögtalaren.

Jag har personligen denna möblering, och använder utrymmet under centern till förstärkare, DVD-spelare och video. Med TV:n placerad högt upplever man dessutom att bilden blir större, samt att ögonen inte distraheras lika mycket av objekt på golvet.

 

Centerhögtalaren placerad över TV:n

Detta torde vara den vanligaste uppställningen. Även här är det viktigt att sidohögtalarna når upp till samma höjd som centerhögtalaren.

Huruvida detta är bättre än förra möbleringen är upp till var och en att bedöma. Men var ska man nu placera elektroniken?

 

Centerhögtalaren placerad över TV:n

Detta är (har du gissat det ännu?) fel sätt. Tyvärr ser många möbleringar ut på just detta sätt. Avståndet mellan sidohögtalarna och centerhögtalaren är för stort, vilket kan förstöra ljudbilden och skapa förvirring hos lyssnaren. En bil som åker över bilden från vänster till höger, kommer att lyfta från marken då den når centern, för att sedan landa igen då den når nästa högtalare. Undvik!

 

Möblering av bakre högtalare

De bakre högtalarna är vanligtvis små och relativt enkla att möblera. Man ställer dem lämpligen på höga stativ, eller skruvar fast dem i väggen.

En typisk möblering där alla högtalarna ingår, kan se ut som på bilden här intill. Det är de tre främre högtalarna, de två bakre högtalarna samt baslådan.

För Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 och liknande, rekommenderas att de bakre högtalarna placeras bredvid- och riktas mot lyssnaren, ungefär en halv till en meter över öronhöjd.

För Dolby ProLogic, där surroundljudet är mera diffust, brukar man rikta de bakre högtalarna bort från lyssnaren, antingen bakåt, uppåt, eller snett (ut mot rummet eller mot en vägg).

Vissa hävdar att det bästa är att placera de bakre högtalarna en bit bakom sittplatsen. Återigen är det en fråga om möbleringsmöjligheter. Kan du ställa fram soffan en bit in i rummet kan du prova själv. Fritt fram för egna experiment.

Möblering av baslåda

Så har vi då kommit till möblering av allas favorithögtalare - baslådan. På bilden ovan är den placerad mot den högra väggen. Egentligen spelar det inte så stor roll vart baslådan hamnar, eftersom det enda du hör från den är muller. Allt annat är bortsorterat av det aktiva delningsfiltret. Å andra sidan - det kan finnas saker i närheten av baslådan som skramlar, eller baslådan själv kan ge missljud, så att man ändå kan lokalisera den.

Viktigt är också att fasen är rätt. Komplicerat? Nja, inte direkt. Det innebär bara att ljudet från baslåda och övriga högtalare når lyssnaren olika fort, om de placeras på olika avstånd till lyssnaren. Naturligt, eller hur? Vad man då kan göra är att antingen vrida på baslådans faskontroll (om sådan finns), eller helt enkelt placera baslådan på samma avstånd som de främre högtalarna.

Så, vart ska du då placera baslådan för bästa ljud? Gör så här: Ställ baslådan på den plats där du kommer att sitta. Spela lite musik eller en film. Kryp sedan runt i rummet tills du hittar platsen där det låter bäst, sedan placerar du baslådan där.


Till sidans topp Till förstasidan med ramar E-post