Delningsfilter
Dämpning

 

Olika känslighet hos elementen kan kompenseras med dämpningslänkar.
På denna sida: • Dämpning  •

Dämpning...

Om ett högtalarelement är känsligare än ett annat kan man dämpa detta med ett par motstånd. En dämpningslänk har också den fördelen att impedanskurvan hos elementet blir jämnare, vilket gör livet lättare för filtret.

Dämpa mellanregister går också bra om dom inte används långt ner i frekvensområdet (<300 Hz). Dämpa baselement ska man däremot inte göra. Det försämrar egenskaperna dramatiskt! Välj ett annat element istället.

Använd alltid stora och rejäla - helst trådlindade - motstånd som tål mycket effekt för alla länkar (även konjugatlänkar) i högtalaren. Det finns också justerbara dämpare att köpa, ett bra sätt att kunna fintrimma systemet senare.


Dämplista
Till höger ser du en färdig lista med de komponenterna du behöver för dina dämpningar. Om du exempelvis vill dämpa en diskant med 4 dB, och den har impedansen 8 ohm, får du komponenterna R1 = 2,7 ohm och R2 = 15 ohm. R1 är seriemotståndet och R2 är parallellmotståndet. Se kopplingen nedan.


Koppling för dämpning Dämpning + konjugatlänk
Dämpningen sätts in efter själva delningsfiltret. Så här ser kopplingen ut för dämpningen (nedan) Och så här kan det se ut när både dämpning och konjugatlänk används (nedan)

 


Till sidans topp Till förstasidan med ramar E-post