Element
Bas

 

Det finns väldigt många baselement att välja på. Det är bra om man vet vilken typ av musik man vill använda den till. Det blir då lite lättare att välja bort några element.
På denna sida: • Generellt om bas-element

Generellt om bas-element

Vilken typ av musik vill du spela? Olika element har olika egenskaper, som passar olika bra i olika lådor, som i sin tur passar olika bra till olika sorters musik. Läs mera under kategorin Lådor.

När du sorterat bort de element som inte alls har de önskade egenskaperna (resonansfrekvens, Qts,  etc), och ändå har ett rimligt pris finns det kanske inte så många kvar att välja på. Då är det läge att se om dessa kandidater håller måttet.

Har du tillgång till ett beräkningsprogram kan du oftast se vilka som passar och inte passar dig. Du kan i förväg bestämma en lämplig undre gränsfrekvens för systemet, och därefter försöka hitta ett element som får en fin frekvenskurva, baserat på den undre gränsfrekvens du valt. Lådan får inte heller bli allt för stor för att passa in i möblemanget.

För hemmabruk brukar en vanlig sluten låda, eller en basreflexlåda vara det bästa valet. De är också relativt enkla att beräkna och få att fungera bra. Den slutna lådan är minst känslig för lådvolymen. Volymskilnader på upp till 10% ger oftast ingen hörbar skillnad. Basreflexlådan är det mer noga med, då dess basreflexport måste vara fint anpassad till elementets egenskaper och lådans storlek.


Till sidans topp Till förstasidan med ramar E-post