Lådor
Kvartvågspipa

 

Två något annorlunda typer av låda är kvartvågspipan och transmissions linjen. De fungerar inte alls på samma sätt som de övriga lådtyperna.
På denna sida: • Om kvartvågspipaBeräkningsprogram

Om kvartsvågspipan

KvartvågspipaKvartsvågspipan (KVP, kallas ibland för Voigt-horn) fungerar i princip på samma sätt som transmissionslinjen och använder likt transmissionslinjen 1/4 våglängd av elementets resonansfrekvens. Högtalarelementet sitter på 1/3 av pipans totala längd räknat från den slutna änden samtidigt som pipans tvärsnittsarea ökar hela tiden. Det finns många olika sätt att vecka pipan på, alla ger en mycket hög verkningsgrad. Pipan avslutas med en öppning av samma storleksordning som högtalarelementets membranarea.

Huvudproblemet med kvartvågspipan är att den har en del resonansfenomen i djupbasen, som gör att vissa bastoner dämpas helt och andra tenderar att ljuda för högt, vilket ger en väldigt ojämn och otrevlig basåtergivning. Enda sättet att reducera dessa basresonanser är att fylla pipan ordentligt, vilket förändrar lufthastigheten och därmed också förlänger Oveckad kvartvågspipapipan, men samtidigt minskar effektiviteten. Under utprovning är det en bra ide att lämna en sida avtagbar för att möjliggöra modifikation av mängden dämpmaterial.

Lämpliga element har ett Qts runt 0.4.

Plus och minus
+ Hög verkningsgrad 
+ Mycket bas 
- Ibland lite för mycket bas 
- Kräver tålamod att bygga

Beräkningsprogram för transmissionslinje och kvartvågspipa

Jag har skrivit ett enkelt program för framtagning av låddimensionerna till dessa två konstruktioner. Programmet är skrivet i Visual Basic 3, och du behöver filen VBRUN300.dll i din Windows-system-mapp för att det ska fungera.

 


Till sidans topp Till förstasidan med ramar E-post