[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 918: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 918: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
drkrupp.se • Visa tråd - 2st 8" och en 12" slavbas?

2st 8" och en 12" slavbas?

Allt som rör hi-fi

2st 8" och en 12" slavbas?

Inläggav Terho tis nov 08, 2005 0:37 am

Läste att 2st 8" har ca 11-12" con area.... Isf borde man kunna använda en 12? slavbas Sån en låda som hadde 3 st 6,5" och en 12 slavbas som skulle avra brutal i snärt och djupbas....

Tanken är att bygga en 6 ordningen bandpass låda med 2st 8" :roll: front kammaren ska ha 12" slavbasen som port och låda frekvenser och bakre kammaren ska ha en kantig port som mynnar ut till ett horn som går ner i golver. Slavbasen ska riktas fram.... Tanken är att de ska bli en hembio subb.... Bandpass lådor bör ju inte användas till hembio subb men om slavbasen är med så kanske man får ett renare sound :?:

Nån som har testat el vet mer om min idee?

Mvh Terho
Terho
 

Inläggav Terho tis nov 08, 2005 0:43 am

Är lite trött så de vart lite fel här och där / Sorry....

Läste att 2st 8" har ca 11-12" conarea.... Isf borde man kunna använda en 12 slavbas? Såg en låda som hadde 3 st 6,5" och en 12 slavbas, Tydligen spelade den väldigt brutalt....


Tanken är att bygga en 6 ordningen bandpass låda med 2st 8" front kammaren ska ha 12" slavbasen som port för så de blir rent ljud och låga frekvänser och bakre kammaren ska ha en kantig port som mynnar ut till ett horn som går ner i golver. Slavbasen ska riktas fram.... Tanken är att de ska bli en hembio subb.... Bandpass lådor bör ju inte användas till hembio subb men om slavbasen är med så kanske man får ett renare sound :?:

Nån som har testat el vet mer om min idee ?: SKriv och berätta vad ni tycker :!:

Känner ni till nått 8" elment som går lågt i frekvänser så berätta de med :roll:

Mvh Terho
Terho
 

Inläggav Kalle tor nov 10, 2005 22:02 pm

Låter invecklat det där :) Har du färdiga ritningar annars kan det bli mycket "trial and error-övningar". I och för sig finns det fördelar med mindre element bara de är många så konutslagen blir hanterbara och effekttåligheten blir bra. Du har inte lekt med tanken på att bygga ett aktivt filter med tillhörande slutsteg där du samtidigt kan lägga in en variabel förstärkning så att du kan oberoende av övriga högtalare ställa volymen till subben. I viss mån kan du då också lägga in en baskontroll och iom detta hjälpa upp en högtalares brister inom basområdet. En stor sluten låda går att få spela riktigt hyggligt. Basreflex funkar också om avstämningen är rätt men slutna lådor bottnar inte som en basreflex som spelar nedanför avstämningen och låg avstämning kräver oftast stora, dyra, element.
Kalle
 

Inläggav Gäst fre dec 02, 2005 13:55 pm

Läste att 2st 8" har ca 11-12" conarea.... Isf borde man kunna använda en 12 slavbas? Såg en låda som hadde 3 st 6,5" och en 12 slavbas, Tydligen spelade den väldigt brutalt....

Svar:
Arean på en cirkel är pi*r*r så nu kan du räkna själv. Tänk på att det ska var den effektiva konarean, alltså konen + 1/3 av gummilisten.
Slavbasens storlek har mer att göra med vilka ljudnivåer och frevenser du ska spela på än storleken på det aktiva elementet. Lessen, men det enda sättet är att göra databeräkningar. LSPcad eller UNibox är bra.

Tanken är att bygga en 6 ordningen bandpass låda med 2st 8" front kammaren ska ha 12" slavbasen som port för så de blir rent ljud och låga frekvänser och bakre kammaren ska ha en kantig port som mynnar ut till ett horn som går ner i golver. Slavbasen ska riktas fram.... Tanken är att de ska bli en hembio subb.... Bandpass lådor bör ju inte användas till hembio subb men om slavbasen är med så kanske man får ett renare sound Question

svar:
Det är bra med slavbas istället för en port. Men det är inte smart att ha ett horn från baksidan av ett element och lyssna från "andra sidan" också. Man har en sluten låda bl.a för att "dämpa" bort ljudvågor som är fasvända. Ett horn fasvänder inte ljudvågor. I de frekvenser där hornet, som kommer bli stort som fan för bas, verkar kommer det bli tyst.


Känner ni till nått 8" elment som går lågt i frekvänser så berätta de med
Finns ju ett otal. kolla brl, gör databeräkningar !
Gäst
 


Återgå till Hi-fi

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster

cron